Problémy s gamblerstvom. Ako je na tom Slovensko?

21. októbra 2021, ueenu, Nezaradené

Keď sa povie hazard, pravdepodobne si vybavíme  hracie automaty, ruletové hry, okrúhly pokerový stôl, lotériu či BlackJack. Už samotné slovo hazard evokuje riskantnosť a vzbudzuje zvedavosť.


Problém s hazardom

Hazard nepochybne patrí k najčastejším závislostiam 21. storočia a trpí ňou 1% až 2% dospelej populácie. Hoci najčastejšou závislosťou Slovákov je podľa NCZI užívanie drog pervitín, heroín, marihuana, vývoj hazardu na Slovensku má rastúci charakter.

Finančná správa hovorí, že suma vložená do hazardných hier za rok 2017 predstavovala 3 457 mil. eur, čo je o 4 mil. eur viac ako v roku 2016. Takisto na výhrach bolo v roku 2017 vyplatených 2 699 mil. eur, čo predstavuje nárast o 20 mil. eur v porovnaní s predošlým rokom. Čo sa týka hazardných hier online, v roku 2019 bolo Slovensko v poradí 5. krajinou, ktorá dosiahla najvyššie hrubé príjmy z hazardu v online prostredí. Európska krajina, ktorá mala na svojich hazardných aktivitách v roku 2019 najväčší podiel hrubého príjmu v online prostredí  je Švédsko (58,8%), nasleduje Dánsko (54,6%), Spojené kráľovstvo (45,3%), Fínsko (42,6%) a Slovensko (39,8%).

Zdroj: https://pixabay.com/

Čo je gamblerstvo

Gamblerstvo sa dá pomenovať rôzne: patologické hráčstvo, problémové hráčstvo, chorobné hráčstvo, porucha kontroly impulzov alebo jednoducho závislosť od hier. Môžeme ho vysvetliť ako nutkanie hráča hrať hazardnú hru i napriek škodlivým dôsledkom, pričom hráč pociťuje silnú túžbu hrať a má potrebu zvyšovať svoje stávky na dosiahnutie príjemného pocitu napätia a vzrušenia.

Ako v prípade každej závislosti, aj pri gamblerstve existuje niekoľko štádií vývoja.

Rozlišujeme 3 základné  fázy patologického hráčstva:

Výherná fáza, v ktorej hráč vyhráva peniaze a tým jeho záujem o hranie rastie. Fáza prehrávania, kde sa začína meniť osobnosť a hráč vyhľadáva alternatívne zdroje peňazí. Fáza zúfalstva, v ktorej má hráč pocit ľútosti, paniky, beznádeje a abstinenčné príznaky.

Ako zistiť, že máte problém s gamblerstvom? 

Symptómov patologického hráčstva je niekoľko. Ak si na nasledujúce otázky odpoviete kladne, pravdepodobne nemáte hranie pod kontrolou.

  1. Túžite vyhrať veľa peňazí?
  2. Prehrávate veľké sumy peňazí?
  3. Hráte dovtedy, kým všetko neprehráte?
  4. Snažíte sa vyhrať naspäť peniaze, ktoré ste prehrali?
  5. Máte potrebu zvyšovať stávky?
  6. Snažíte sa nemíňať peniaze na nič iné, aby ste ich mohli použiť na hranie?
  7. Trávite hraním stále viac času?
  8. Vymeškávate prácu v dôsledku hrania?
  9. Zhoršujú sa Vám medziľudské vzťahy?
  10. Klamete o svojom hraní?
  11. Používate hranie ako zámienku ujsť z reality?
  12. Pociťujete úzkosť, depresiu a strach?

Pre presné stanovenie diagnózy závislosti od hrania hier prejdite na dotazník od jednej z najväčších svetových organizácií Gamblers Anonymous, ktorá sa zaoberá gamblingom. Online su taktiež dostupné aj testy, ktoré Vám pomôžu odhaliť, či vo Vašom prípade ide o patologické hráčstvo. 

Zodpovedné hranie 

Najlepšou prevenciou chorobného hráčstva je hrať zodpovedne. Online kasína, regulačné úrady a subjekty na kontrolu hráčskych aktivít majú záujem dať hráčom potrebné nástroje, aby dokázali limitovať svoje hranie.